Vi har som regel positiv som grunnform av adjektiv, så også i smj: absoluhtta+A+Comp+Sg+Nom absoluhtap abstrákta+A+Comp+Sg+Nom abstrávtap absurdda+A+Comp+Sg+Nom absurdap administratijvalasj+A+Comp+Sg+Nom administratijvaläbbo Men for 46 medlemmer at OANEP gjeld ikkje det, dei har komparativen som grunnform: tjavggáp tjavggáp+A+Comp+Attr tjavggáp tjavggáp+A+Comp+Sg+Nom tjavgáp tjavgáp+A+Comp+Attr tjavgáp tjavgáp+A+Comp+Sg+Nom tjoahkep tjoahkep+A+Comp+Attr tjoahkep tjoahkep+A+Comp+Sg+Nom tjáppáp tjáppáp+A+Comp+Attr tjáppáp tjáppáp+A+Comp+Sg+Nom ... noko som inneber at ein del av dei har dobbeltformer: unnep unne+A+Comp+Attr unnep unne+A+Comp+Sg+Nom unnep unnep+A+Comp+Attr unnep unnep+A+Comp+Sg+Nom og til og med nomen: nuortap nuortta+N+Comp+Attr nuortap nuortta+N+Comp+Sg+Nom nuortap nuortap+A+Comp+Attr nuortap nuortap+A+Comp+Sg+Nom Mitt framlegg: - Vi har positiv som lemma, ikkje komparativ - Vi gradböyer A, og ikkje N - Vi tar evt. adverb ut av adjektivfila.
I sme har vi gjort slik med substantiver som gradbøyes som adjektiver, og som blir adverber: gáttit gáttit gáddi+N+Der/A+A+Comp+Attr gáttit gáddi+N+Der/A+A+Comp+Sg+Nom gáttit gáddi+N+Der/A+A+Der/at+Adv nuorttat nuorttat nuorta+N+Der/A+A+Comp+Attr nuorttat nuorta+N+Der/A+A+Comp+Sg+Nom nuorttat nuorta+N+Der/A+A+Der/at+Adv
I tillegg til OANEP finnes det 3 leksikoner til med komparativ og superlativ som grunnform. Mange er adjektiv som allerede finnes oppført med en positiv grunnform og dermed får vi en dobbeltform. Hvorfor disse har havnet i disse leksikonene vet jeg ikke, men de bør tas bort derfra. Noen av disse er adjektiver som er mer eller mindre leksikaliserte i komparativ og/eller superlativ form, som f.eks: sisŋep sisŋep sisŋep+A+Comp+Attr sisŋep sisŋep+A+Comp+Sg+Nom sisŋemus sisŋemus sisŋep+A+Superl+Attr sisŋemus sisŋep+A+Superl+Sg+Nom Finner ingen tilsvarende postitiv form i verken Korhonen eller Kintel (Har ikke Spiik her). Når det gjelder gradbøying av N, så er det noen, og da stedssubstantiver, som kan gradbøyes. Disse hører til leksikon ÅLGGO i nouns.lexc: vuolep vuolle+N+Comp+Attr vuolep vuolle+N+Comp+Sg+Nom lulep lulle+N+Comp+Attr lulep lulle+N+Comp+Sg+Nom Dette er også tilfellet med de ordene som er analyserte som postposisjonene og adverbene som finnes i komparativ og/eller superlativ form. Disse betegner også sted og kan derfor kompareres. oarjjela oarjjela oarjjela+Adv oarjjela oarjjela+Po oarjjela oarjjela+Pr oarjjelabbo oarjjelabbo+A+Comp+Sg+Nom Faktisk så bør det vurderes om ikke slike -el(a)-ord burde analyseres som substantiv i stedet da de funker som vanlige substantiv generelt med kasusbøyning, og som stedsubstantiver spesielt med gradbøying. Guovddel er for eksempel allerede analysert som substantiv i tillegg til som postposisjon: guovddel guovddel+N+Sg+Nom guovddela guovddela guovddel+N+Pl+Nom guovddela guovddel+N+Sg+Gen guovddelav guovddelav guovddel+N+Sg+Acc guovddelav guovddelav+Adv guovddelav guovddelav+Po guovddelij guovddelij guovddel+N+Pl+Gen guovddelij guovddel+N+Pl+Com guovddelij guovddel+N+Sg+Ill guovddelij guovddelij+Adv guovddelij guovddelij+Po guovddelin guovddelin guovddel+N+Ess guovddelin guovddel+N+Sg+Ine guovddelin guovddelin+Adv guovddelin guovddelin+Po guovddelin guovddelin+Pr guovddelis guovddelis guovddelis+N+Sg+Nom guovddelis guovddel+N+Sg+Ela guovddelis guovddelis+Adv guovddelis guovddelis+Po guovddelijn guovddelijn guovddel+N+Pl+Ine guovddelijn guovddel+N+Sg+Com I det hele tatt bør det ryddes litt opp i adjektivfila. Er enig i at positiv skal være lemma, men for de nevnte leksikaliserte komparativ- og superlativformene lar dette seg vanskelig gjøre. Vi gradbøyer A, men også i tillegg en viss type N (som er oppførte i ÅLGGO lex og en evt GUOVDDEL lex). Utover det er adverb avledet fra adjektiv allerede i adverbfila. Substantiver som gradbøyes kan avledes til adverb lik vanlige adjektiv: nuortap+A+Comp+Der/at+Adv nuortabut Substantiv som gradbøyes, f.eks nuortta -> nuortap, kan derfor ikke analyseres som adverb
> Faktisk så bør det vurderes om ikke slike -el(a)-ord burde analyseres som > substantiv i stedet da de funker som vanlige substantiv generelt med > kasusbøyning, og som stedsubstantiver spesielt med gradbøying. Guovddel er for > eksempel allerede analysert som substantiv i tillegg til som postposisjon: Har du setningseksempler med slike? I nordsamisk går slike ord inn som adverb, sjøl om det egentlig er en lags kasusbøyning under. Vi bør se på syntaksen, hvordan de brukes i setningene.
"Sån guovddelav davás manná" "Vatte guovddelij" "Sån guovddelin vuodjá" Det er klart at rent syntaktisk får de en adverbanalyse. Og de bør nok fortsatt å ha en postposisjon/adverbanalyse også morfologisk, men ved å i tillegg analysere dem som substantiver så får vi ryddet en del opp i disse "inherent comparatives and superlatives" leksikonene.
Jeg foreslår at vi tar en felles diskusjon for sme sma og smj om disse og bli enige om en strategi. Hvis det ikke er gode grunner for det, bør vi ikke ha forskjellige løsninger for hvert språk.
Ok- fint med diskusjon om dette. Maja
Eg er samd -- neste veke? No har vi også fine nye korp-versjonar med betre grunnlag for å sjå kva som skjer i korpus (men det meste av diskusjonen gjeld konseptuelle meir enn empiriske ting)
Foreslår at vi tar det uka etter, når det er Divvun-samling i Tromsø
Denne diskusjonen drukna visst i 2015. Kanskje vi berre skal seie at vi endrar alle komparative lemma til positiv? (for eit par er det gjort allereie. davep davve+N+Comp+Attr davep davve+N+Comp+Sg+Nom davep davep+A+Comp+Attr davep davep+A+Comp+Sg+Nom dibbmáp dibbmáp+A+Comp+Attr dibbmáp dibbmáp+A+Comp+Sg+Nom divrráp divrráp+A+Comp+Attr divrráp divrráp+A+Comp+Sg+Nom ...
Flytta frå Sandra til Elena.